Zonnepanelen, dansers en geluiden uit de kosmos in Drawings

Persbericht 31 december 2019

Nederlandse première Drawings en Hugo Morales’ Force Field – Slagwerk Den Haag en Marc Vanrunxt’s Kunst/Werk.

Op 23 januari 2020 vindt de Nederlandse première plaats van Drawings, een avondvullende productie van Slagwerk Den Haag en Marc Vanrunxt’s dansgezelschap Kunst/Werk (België). Slagwerk Den Haag nodigde choreograaf Vanrunxt uit om gezamenlijk Gérard Grisey’s klassieker Le Noir de l’Etoile op de bühne te brengen. Aanvullend op Grisey’s werk componeerde Hugo Morales Murguía Force Field een nieuw werk voor zonnepanelen, roterend lichtbaken en vier slagwerkers. De Nederlandse première van Drawings vindt plaats als onderdeel van Festival WhyNot, in Muziekgebouw aan ’t IJ.

De Franse componist Gérard Grisey (1946-1998) vond inspiratie voor zijn compositie Le Noir de l’Etoile nadat astrofysicus John Silk hem in 1985 in Berkeley voor het eerst het geluid van een pulsar liet horen. Het geluid van de Vela pulsar, was laag, percussief en absoluut regelmatig. Een inspirerende ervaring die Grisey later omschreef als vergelijkbaar met Picasso die een oud fietszadel oppakt en vraagt ‘Wat in hemelsnaam zou ik hiermee kunnen doen?’ De compositie voor percussie sextet en tape werd uiteindelijk gerealiseerd in 1989 en moet voldoen aan precieze voorschriften van de componist. Het publiek moet omcirkeld worden door de musici zodat de luisteraar omgeven wordt door de klank, alsof die uit het universum komt. Dit effect wordt versterkt door het gebruik van een pulsar. Choreograaf Marc Vanrunxt nodigde vier dansers en choreografen die sinds 2017 deel uitmaken van Kunst/Werk uit om mee te choreograferen aan een cluster van vijf choreografische ‘partituren’.

Componist en sonoloog Hugo Morales Murguía levert met zijn nieuwe werk Force Field een bijzondere aanvulling op Le noir de l’Etoile. Force Field is een compositie voor zonnepanelen, roterend lichtbaken en vier slagwerkers. Een verrassend, ruimtelijk werk, waarbij de slagwerkers zich - volgens een strak geregisseerde choreografie - met de zonnepanelen op hun borst binnen voorgeschreven kaders bewegen. Middels choreografie en bijbehorende bewegingen ontstaat de compositorische vorm. Morales en Slagwerk Den Haag werkten al vaker samen. In 2017 ontving de componist de Willem Pijperprijs voor zijn compositie voor paardenkaken Equid (2014), die hij creëerde voor Slagwerk Den Haag. Met Force Field betreedt Morales samen met de percussionisten en de bijzondere muziekinstrumenten een fascinerend nieuw terrein.

Het hoorbare versus het onhoorbare; het zichtbare versus het onzichtbare; het waarneembare versus het nauwelijks waarneembare: Drawings wordt opgebouwd door talloze contrasten. Het is een duik in de kosmos, de ons omringende ruimte versus het onbereikbare.

Slagwerk Den Haag

Het veelzijdige Slagwerk Den Haag speelt - voorzien van een eigentijdse context - met evenveel verve het werk van grote hedendaagse componisten in de concertzaal als dat het deze composities onderdeel laat uitmaken van multidisciplinaire producties. SDH deelt het podium daarbij met zowel musici, dansers en makers uit de hedendaags ‘klassieke’ traditie op podia als Holland Festival, Muziekgebouw aan ’t IJ, Concertgebouw Brugge, Achtbrücken Festival (Keulen), alsook met bijvoorbeeld producer/DJ Makam en Jameszoo (Serie Inviting the Producer) op locaties als De School (Amsterdam). Met hun fascinatie voor geluid, puls en elk denkbaar materiaal als klankbron weten ze steeds weer te verrassen. In 2018 bezochten ruim 44000 mensen een concert, voorstelling of workshop van het gezelschap. www.slagwerkdenhaag.nl

Drawings

23 januari 2020 (NL première)
20:15, Festival WhyNot, Muziekgebouw aan ’t IJ

Choreografie Marc Vanrunxt | muzikale leiding Fedor Teunisse | dans en choreografie Peter Savel, Nathan Ooms, Lise Vachon & Georgia Vardarou | slagwerkers Lodewijk Bles, Pepe Garcia, Antoine Josselin, Enric Monfort, Gabriele Segantini, Fedor Teunisse | artistiek advies Marie-Anne Schotte| scenografie Koenraad Dedobbeleer | licht en techniek Stef Alleweireldt

Fotocredit: Raymond Mallentjer

Kunst/Werk wordt structureel gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap. Slagwerk Den Haag wordt gesubsidieerd door het Fonds Podiumkunsten en de Gemeente Den Haag. De wereldpremière van Drawings vond plaats op 5 april 2019 in Concertgebouw Brugge i.h.k.v. het Kosmos Festival.

Deel deze pagina

Kantoor

Piet Heinkade 5
1019 BR Amsterdam
info@slagwerkdenhaag.nl

Privacy statement

Studio

Labs55
Lulofsstraat 55
2521 AL Den Haag